
دوازده روز پیش(29 فبروری) ترکیه اعلام کرد که مرز های غربی این کشور برای عبور پناهجویان به قصد ورود به اروپا باز است و ساعاتی بعد از انتشار این خبر، هزاران پناهجو از کشورهای مختلف، به سمت شهر ادیرنه در مرز با یونان سرازیر شدند و غافل از اینکه، یونان واکنش تندی نشان داد و با خشونت به پناهجویان پاسخ رد داد.
درین مدت 11 روز قبل از سفر اردوغان به اروپا، دولت ترکیه تلاش داشت تعداد هرچه بیشتر پناهجویان به مرز یونان تجمع کنند تا به اروپا نشان دهد که اگر ترکیه جلو مهاجران را نگیرد، اروپا چگونه در خطر خواهد بود. ولی آن طور که دولت فکر می کرد نشد و تعداد پناهجویان در مرز در حداکثر زمان خود از 40 هزار نفر افزایش نیافت. اگر چه دولت ترکیه آمار پناهجویان را تا 140 هزار نفر هم گزارش داده بود.
ترکیه اتحادیه اروپا را به خودداری از پذیرش مسئولیت پناهندگان سوری متهم می کند که: اتحادیه اروپا از طرح ترکیه برای ایجاد یک منطقه امن در شمال سوریه حمایت نکرد و نیز حمایت مالیی که قرار بود باید پرداخت شود نیز بصورت کامل پرداخت نشد. به این خاطر اتحادیه اروپا حالا باید جزای قول های عمل نکرده اش را بکشد و حتی وزیر داخله ترکیه در تویتی تهدید کرده بود که وضعیت بدتر از این خواهد شد.
یک روز قبل از سفر اردوغان به اروپا، دستور داده بود که مسیر دریایی برروی پناهجویان مسدود شود که وزیر داخله و نیروهای گارد ساحلی هم آنرا در تویت های جداگانه ای تایید کرده بود. این موضوع برای این بود تا به کشورهای اروپایی نشان دهد که ترکیه هنوز به توافق 2016 پایبند است و روی خوشی به اتحادیه اروپا نشان دهد.

بعد از سفر اردوغان
اردوغان در ختم سفرش از اتحادیه اروپا، مصاحبه مطبوعاتی هم نداشت و این به معنی اینست که این سفر به ذوق آقای اردوغان نبوده و آزرده از اروپا برگشته است.
نشانه های نتیجه منفی سفر اردوغان را در مرز مشترک می تواند دید. دقیقا صبح روز بعد از برگشت رئیس جمهور ترکیه از اروپا، نیروهای مرزی یونان، سنگر های خاکی ایجاد کرده و خندق های را در نزدیکی مرز خود با ترکیه حفر کرده است و موضع شان را در نزدیکی تجمع پناهجویان در ادیرنه، مستحکم تر کرده است. چندین موتر آپ پاش، موترهای اطفائیه و سربازان تا دندان مسلح جلو چشم پناهجویان در ان سوی دریای مریچ خودنمایی می کند.
اتحادیه اروپا درین سفر وحتی قبل از سفر اردوغان نشان دادند که بیشتر حامی یونان است تا ترکیه و به همین خاطر مرزهایشان را تقویت کرده اند، یونان ارتش را به مرز فرستاده است و هدف این است که به هر قیمتی به ترکیه و مهاجران نشان داده شود که مرزها باز خواهد شد.. اتحادیه اروپا درین سفر حتی مایل نبوده اند که کمک مالی بیشتر را به ترکیه ارائه نمایند چه برسد به اینکه مرزش شان را باز کنند. اتحادیه اروپا قبل از سفر اردوغان، تایید کرده بودند که 1500 پناهجوی کودک را از کمپ های پناهجویی در جزیره های یونانی می گیرد که این هم به نفع یونان بود تا ترکیه.
قبلا هم گفته بودیم که نتیج سفر اردوغان هرچه باشد به نفع پناهجویان غیرسوری نیست. زیرا اردوغان و اتحادیه اروپا، برروی کتله بزرگ سوری ها در ترکیه، مذاکره می کنند. درحالیکه بیشتر اشتراک کننده های تجمع مرزی را پناهجویان افغان، پاکستانی و ایرانی تشکیل می دهد.

دولت ترکیه با برگشت ناموفق اردوغان از اروپا، ممکن چندین راه را عملی کند.
- تشویق بیشتر پناهجویان بر سفر به مرزیهای آبی و خاکی ترکیه – با یونان
- بازگذاشتن مسیردریایی بروروی عبور قایق های پناهجویان
- عدم کنترل تردد پناهجویان به مقاصد مرزهای آبی و خاکی
- کنترل شدید بر مرزهای شرقی میان ایران – ترکیه و سوریه – ترکیه، برای جلوگیری از ورود پناهجویان بیشتر در خاک ترکیه
- حمایت از تجمع پناهجویان در منطقه مرزی ادیرنه (اگرچه این تجمع بدون حمایت دولت و موسسه های همسو با دولت ادامه نخواهد یافت و از طرف دیگر این تجمع از نظر اقتصادی و اجتماعی بر ترکیه فشار خواهد آورد، زیرا ترکیه و موسسه های همسو با دولت، این روزها تجمع پناهجویان در ادیرنه را حمایت می کنند، ممکن در دراز مدت، انجا نباشند. از طرف دیگر بیشتر موسسه های کمک رسان این روزها تمرکز شان روی پناهجویان سوری آنسوی مرز در سوریه و در نزدیک شهر ادلب سوریه می باشند.)
