طلوع – چرا کودکان به مسافرتهای بدون همراه میروند؟ عنوان پژوهش تازهی واحد پژوهش و ارزیابی افغانستان و دفتر سازمان ملل متحد در امور پناهجویان است.
نتایج این پژوهش نشان میدهد که فقر، ناامنی و نبود زمینههای کار از علتهای بنیادین رفتن کودکان و جوانان از راههای قاچاق و بدون همراه به بیرون از کشور است.
این نهادها میگویند که تنها در سال ۲۰۱۴میلادی ۴۴درصد تمامی پناهجویان در جهان را افغانها تشکیل دادهاند که بیشتر آنان جوانان و کودکان هستند.
در این گزارش گفته شده است که نبود دورنمای روشن از وضعیت اقتصادی و چشم دوختن به فرصتهای کاری در کشورهای بیرونی انگیزهی اصلی رخت بستن کودکان و جوانان افغان از کشور با تحمل خطرات و دشواریهای زیاد است.
در این گزارش همچنین آمده است که بیشتر کودکان و نوجوانان افغان که بین ۱۳ تا ۱۷سال سن دارند خود را از راه ایران به کشورهای اروپایی میرسانند.
میراحمد جوینده عضو واحد پژوهش و ارزیابی افغانستان اظهارداشت: “این پژوهش ما تنها در قسمت آن کودکان و نوجوانانی است که از فقر و بیکاری و نبود زمینههای کاری به کشورهای خارجی به ویژه کشورهای اروپایی مسافرت میکنند و در این راه سختیها و بدبختیهای زیادی را میبینند”.
وی ادامه داد: “اما منظور ما از مسافرت آن عده افرادی نیست که به خاطر مسائل امنیتی و سیاسی سرمایههایشان را به بیرون از کشور انتقال دادهاند، این دسته از افراد بیشتر به کشورهای اروپایی نه بلکه بیشتر به کشورهای حاشیه خلیج مانند امارات متحده عربی، قطر، بحرین و دیگر کشورها میروند”.
همینگونه دفتر سازمان ملل متحد در امور پناهجویان میگوید که خارج شدن این جوانان از کشور در بسیاری از موارد با تهدیدهای بلند روبرو بوده است و زمینهسازی آموزش، فراهم سازی کار و توجه جدی به جوانان میتواند پدیده مسافرت بدون همراه کودکان را کاهش دهد.
نادر فرهاد سخنگوی دفتر سازمان ملل متحد در امور پناهجویان گفت: “ما پیشنهادهای مشخص خود را در این پژوهش به دولت افغانستان داریم.
حکومت افغانستان باید مراکز آموزشی و کسب مهارتهای بیشتر را برای جوانان ایجاد کند تا جوانان و کودکان این کشور از بیکاری و فقر رنج نبرند و آینده خوبی داشته باشند.”
تنها در سال ۲۰۱۳میلادی ۳هزارو ۵۹۵ کودک که بیشتر آن پسران بودهاند از کشورهای اروپایی تقاضای پناهندهگی کرده بودند و این درحالی است که رقم در سال ۲۰۱۲میلادی به ۵هزارو ۷۰۰ کودک میرسید.
دفتر سازمان ملل متحد در امور پناهجویان بر این باور است که این رقم تنها شامل کسانی است که در مسیر راه از ۴۴کشور اروپایی درخواست پناهندگی کرده بودند و رقم درستی از مسافرت کودکان بی همراه هنوز در دست نیست.
دفتر سازمان ملل متحد در امور پناهجویان و واحد پژوهش و ارزیابی افغانستان این یافتهها را تکان دهنده میدادند.
هر سال کودکان و نوجوانان زیادی فریب قاچاقبران را می خورند و شماری از آنان در مسیر رفتن به کشورهای اروپایی یا طعمه نهنگ ها میشوند و یا در آبهای خروشان میان کشورهای اروپایی غرق می شوند.